Nord-Vest
Spanien
I den varme, tørre Duero dal er vintrene lange og kolde, og i nogle
år er der risiko for frost om foråret.
Her stiger
landet mod Spanien's barske centrale plateau. Jordbunden er fattig
og gold og afhjælpes kun ved tilstedeværelsen af Duero-floden og
dens bifloder. Vinstokke og andre afgrøder klynger sig i dalene. Væk
fra floderne kan jorden være for dårlig til andet end geder.
Ribera del Duero
Her, lidt nord for Madrid, ligger Spaniens vinhjerte. Her
produceres noget af den bedste vin i Spanien og det er også
herfra, nogle af de fineste spanske vine kommer fra. Især
huset Vega Sicilia var med til at sætte Spanien på vinkortet
og deres vin Unico som først frigives efter min. 10 års
lagring har været bannerfører.
Nu er
det danske Peter Sisseck som med Pingus har
sprængt alle rammer for hvad spansk vin kan internationalt
og der er mange flere på vej.
Fakta:
Vingårde: 241
Region: Burgos, Valladolid, Segovia and Soria
Produktion: 57.737 l (i 1000)
Vin areal: 20,711 ha
Max produktion pr. ha i hl: 49
Blev DO i: 1982
Der exporteres ca. 28%.
Klima
Kontinentalt klima, dog med lidt indflydelse fra
Atlanterhavet. Klimaet er nok det, som gør forholdene
perfekte for kvalitets-vindyrkning. Somrene er korte og
meget varme. Der er kølige nætter og et køligt efterår.
Vinteren er kold - og lang. Især kan frost i foråret have
stor påvirkning på vinene.
Noget regn især i foråret, gns. på 500 mm.
Terroir
Løs og let sand- og kalkholdigt - en stor procent af
limsten, næsten hvid i nogle områder.
Vinmarkerne ligger typisk i 700-850 meters højde. Man
fornemmer det ikke, for det er et forholdsvis fladt højland,
som floden Duero skærer igennem.
For at udnytte de naturlige fordele er det vigtigt at høste
på det helt rigtige tidspunkt for at opnå den bedste balance
mellem sukker og syreindhold.
Temperatur
Nedbør
Drue-sorter
Spaniens store blå drue er Tempranillo. Det er
den, der ene eller sammen med andre giver en række af de bedste
spanske rødvine sjæl og rygrad. Tempranillo optræder med flere
forskellige navne. I Ribera del Duero er navnet Tinto Fino (eller
Tinta del Pais).
Udover Tempranillo er de
mest anvendte blå druer i Ribera del Duero:
Garnacha Tinta
Cabernet Savignon
Malbec
Merlot
Tempranillo (rød)
Tempranillo er uden tvivl Spaniens nationaldrue og findes i en række
kloner rundt om i en Spanien. "Temprano" betyder "tidlig" på spansk
og navnet hentyder til at de tykskallede druer modnes tidligt. Ofte
modner Tempranillo et par uger før dens hyppigste blandingspartner
Garnacha. Tempranillo's vin er dybt farvet og længelevende, men uden
ret meget alkohol. Det er generelt vine med en lav syre, hvis smag
ofte karakteriseres som jordbær, krydderier og læder. Desværre er
Tempranillo ofte for svag i sig selv og derfor blander spanierne den
ofte med andre og mere parfumerede sorter. I Ribera del Duero er det
importerede Bordeaux sorter, den smelter sammen med.
Tempranillo dyrkes således over det meste af Spanien og den er klart
en af landets vigtigste blå druer både hvad angår kvantitet og
kvalitet.
Grenache Noir (syn. Garnacha Tinto)
(rød)
Denne blå drue, der stammer fra Spanien, er i dag verdens næstmest
plantede. Den er mest kendt for sine præstationer i Rhône i
Frankrig, men oprindeligt stammer den formentligt fra Aragon,
hvorfra den bredte sig til Rioja og Navarra. Det er en nøjsom
plante, der vokser bedst ved rimeligt høj varme og på tørre, gerne
golde, skråninger. Druerne modner tidligt og giver et ret højt
alkoholindhold, og selvom de mangler lidt syre har de til gengæld en
fyldig frugtrigdom med peber-undertoner. Dette giver ofte svagt
aromatiske vine, med en frugtagtig duft, der besidder en god krop,
men ikke megen farve. -
I Spanien dyrkes Garnacha især i nord og øst.
Cabernet Sauvignon (rød)
Cabernet Sauvignon er verdens mest berømte drue. Den har bredt sig
fra de store Bordeaux slotte, til den ganske vinverden. Det mest
usædvanlige ved denne drue er dens evne til altid at smage som sig
selv uanset hvor den er plantet, samtidig med at smagen tydeligt
afspejler lokale forhold som jordbund, klima og den behandling som
vinen har fået. F.eks. er denne drue særlig god til fadlagring, og
erfaringer har vist at specielt visse franske og amerikanske
egesorter, går godt i spænd med vinen.
En anden ting der adskiller Cabernet Sauvignon fra andre druesorter,
er dens store indhold af fenoler. Dette betyder at man relativt let
kan producere mørke og alkoholrige vine, der kan bære fadlagring.
Druens smagsmæssige styrke ligger ikke så meget i den primære
frugtaroma, som i de mere subtile smagsstoffer, der udvikler sig i
løbet af årene på flaske, ved en kompleks vekselvirkning mellem
forbindelser fra frugt, gæring, alkohol og eg. Ofte fører denne
virkning til en mørk, garvesyrerig (tannin-rig) vin, med en dejlig
duft af æbler eller solbær. Faktisk er det sådan, at Cabernet
Sauvignons smagsindtryk er så voldsomt, at selv om planten tvinges
til at give et højt udbytte ved kunstvanding, og selvom den
vinificeres uden kontakt med egefade, kan den producere en vin med
et vist genkendeligt slægtskab med Bordeaux vinene.
I dag er Cabernet Sauvignon verdens mode-drue nr. 1, og den plantes
stort set alle steder hvor der dyrkes vin. Druen skal dog have det
varmt for at skabe rigtigt gode resultater, og det har i de senere
år ført til en produktion af super Cabernet Sauvignon vine også i
Spanien.
Malbec (rød)
Dette er en blå drue. Druen giver en vin med dyb farve og har ret
markante tanniner. Duften er ofte kirsebær, hindbær, blomme,
krydderi og nogle animalske toner. Malbec var oprindelig en af de
seks druetyper, der var tilladt i en typisk Bordeaux-blanding, men i
dag ses de franske Malbec-marker først og fremmest i Cahors - der
hvor bl.a. Prins Henrik dyrker vin.
I dag gror Malbec typisk i varmere områder, hvor den kan modne
optimalt. Især i Argentina, men der findes også Malbec i Chile,
Australien og USA.
Malbec er en tyndskindet drue, der behøver mere sol og varme end
f.eks. Cabernet Sauvignon eller Merlot for at modne optimalt. Da
dette ikke altid lykkedes i Bordeaux blev den her først og fremmest
brugt til at addere kraft til en bordeaux-blanding.
Når Malbec modner optimalt giver den intense, frugtige vine og kan
udvise både mineralitet og kompleksitet. Druen har godt af store
temperatur-udsving med høje temperaturer om dagen og lave
temperaturer om natten. Til gengæld er Malbec meget følsom over for
frost og råd.
Ud over at vinene kan være fremragende har Malbec i følge
videnskabelige undersøgelser nogle helbredsmæssige fordele. Vins
gode egenskaber for helbredet hænger sammen med druernes indhold af
visse polyphenoler. Malbec er den drue, der indeholder flest af
disse polyphenoler.
Merlot (rød)
Merlot er den mest plantede blå druesort i Bordeaux og herfra har
den bredt sig til resten af verden. Normalt anvendes Merlot som
partner for den mere strenge og aristokratiske Cabernet Sauvignon.
Merlot har den fordel at den nemmere modnes og giver et bedre
udbytte end Cabernet Sauvignon. Vinen på Merlot er meget svær at
beskrive og det eneste som næsten alle kan blive enige om er, at den
er meget glat og blød.
Klassifikations-system
DO (DENOMINACIÓN DE ORIGEN)
Spanien har, ligesom Frankrig og Italien, en vinlov som
klassificerer vinene. Seneste er trådt i kraft i august 2003.
Den spanske DO klassifikation kan umiddelbart sammenlignes med den
franske AOC og det italienske DOC begreb. Det er her alle de kendte
spanske vindistrikter og regioner hører til. Hver DO har en
kontrolindstans der sammen med hovedkontoret i Madrid udformer
regler for hektarudbytte, druesorter m.m. og kontrollerer at
reglerne overholdes.
Ribera del Duero blev DO i 1982.
Den spanske
vinlovgivning gælder for hele landet og for alle DO-distrikter. Når
der kræves lagring på egetræsfad, skal det være et fad, som er
mindre end 1000 liter, og det skal være enten amerikansk eller
fransk eg.
Vino Joven, Roble mfl. er unge vine
med ingen eller kun kort fadlagring.
Crianza rød er lagret på egetræ i
mindst seks måneder, og må først sælges efter to hele
kalenderår. De fleste DO’er har sat minimumlagringen til 12
måneder på fad.
Reserva rød skal tilbringe tre
kalenderår i bodegaen, heraf mindst 1 år på eg. De må først
sælges i det fjerde år.
Gran Reserva rød, der ifølge loven kun
må være vin fra særdeles gode år. Den skal kunne tåle at ligge
to kalenderår på træfade og derefter tre år på flaske og må
først sælges i sit sjette år.
Årgangsvurdering
Områdets egen
vurdering
Vine
og producenter
Så følger lidt om områdets vine og producenter, som jeg har besøgt eller har et særligt kendskab til…
Vega
Sicilia
Spanien kan takke Vega Sicilia for at Spanien
også i dag er kendt for vin af høj kvalitet. Husets Unico er
legendarisk og har gennem årtier været en af de absolut bedste vine
i Spanien samt blandt toppen i verden.
Bodegas Vega Sicilia er beliggende i Duero regionen på den tørre
højslette, øst for byen Valladolid. Ejendommen ligger i 765 meters
højde og producerer uden tvivl nogle af verdens fineste vine.
Da ejendommen blev bygget i 1864 var det for at
dyrke vin som man gjorde det i Bordeaux. Men man fandt hurtigt ud af
at den lokale drue Tinto Fino (Temprenillo) i sig selv gav nogle
spændende vine i kombination med klimaet og bakkerne, hvor markerne
lå.
Det skiftede ejere nogle gange indtil 1982, hvor
familien Alvarez, som også er de nuværende ejere, overtog det.
NC ved Vega Sicilia
Traditionel og naturlig vinproduktion
Produktionen hos Vega Sicilia er helt traditionel og naturlig. Vega
Sicilia er en vin, der hverken klares eller filtreres, med et
gennemsnitligt udbytte, der ligger nede på 1 kg druer pr. vinstok.
Bodegas Vega Sicilia er i dag på 120 ha med en druesammensætning,
der består af 80% Tinto Fino og 20% Cabernet Sauvignon, Merlot og
Malbec. Hos Vega Sicilia interesserer man sig ikke for kvantitet,
men kun for kvalitet og karakter. Nogle år er det således ikke
muligt at producere vinene "Unico" eller "Valbuena".
Vega Sicilia – en gådefuld rejse på træ
Vega Sicilias bedste vine tilbringer en minimum 7 år lang og
gådefuld rejse på træ. Efter 1 år flyttes vinene fra de store
egetræsfade til mindre, næsten nye fade. Derefter flyttes de igen
til nye fade for en etårig periode. De sidste 3 år ligger vinene på
gamle fade, hvor de omstikkes hver tiende måned. Rejsen ender med 2
års hvile på flasker. Visse årgange lagres dog i længere tid på træ
eller flaske før frigivelse. Vega Sicilia har sine egne værksteder,
hvor man laver og reparerer fadene. Træet er nøje udvalgt og har en
stor indflydelse på vinenes aroma, smag og tannin.
Kontrolleret distribution
Vega Sicilia vinene distribueres ikke på normal vis. Gruppen af
importører og kunder er lille og kontrolleres af familien Alvarez.
Afhængig af høstens størrelse tildeles de forskellige aftagere en
kvote vin. Vinene frigives ikke til salg i kronologisk rækkefølge
(efter årgang), men årgangene følges og vurderes individuelt og
frigives først, når Vega Sicilias ønolog mener, at de er klar til
salg.
Alion
Bodegas Alion er også en Vega Sicilia-besiddelse.
Alion ejendommen er fysisk adskilt fra Bodegas Vega Sicilia.
Der er plantet 12 ha vinmarker omkring de 2000 m2
nye lager-, lagrings- og kontorfaciliteter, 18 ha i nabodistriktet
Padilla og 80 ha på Bodegas Vega Sicilia. Totalt udgør Alions
vinmarker 110 ha.
Alion vinen fremstilles på 100% Tinto Fino og
lagres på små franske egetræsfade.
Reserva Especial
Flagskibet fra Vega Sicilia er vinen Reserva Especial. En
nærmest magisk vin, der er helt uden sidestykke i vinhistorien.
Vinen blandes altid af 3 forskellige årgange. Blandingen
foretages ikke udfra en specil kronologisk sammensætning, men
derimod alene udfra kældermesterens ideer.
Ideen til denne vin har sin oprindelse i ældgamle traditioner.
Gennem århundreder producerede vingårdene 2 forskellige vine.
Den ene var en klassisk vin udelukkende fra den aktuelle høst.
De bedste fade blev dog brugt til blandingsvinen, der oftest
bestod af mindst 3 forskellige årgange.
Denne vin var husets ”visitkort”, og det er den stadig på Vega
Sicilia.
Druesorter:
Tempranillo,
Cabernet Sauvignon,
Merlot,
Malbec
(afhængig af blandingen)
Lagring:
Formlen er faktisk en
hemmelighed!
Unico ”Gran Reserva”
”Unico” Gran Reserva er Bodega Vega Sicilias ”officielle” og
dermed mest kendte vin. Vinen, der er af Gran Reserva kvalitet,
frigives til salg mellem sit 10. og 20. år, og ikke nødvendigvis
i kronologisk rækkefølge. Bodegaen frigiver først vinen, når man
mener, at den er klar til salg.
Hvis høsten ikke opnår den ønskede kvalitet, laves der ikke
Unico. Karakteristisk for Unico er en utrolig ungdommelighed på
trods af sin ofte høje alder, samt en god og velafbalanceret
syrerigdom. Farven er af solmoden kirsebær, og en bouquet der
domineres af ristede aromaer og hasselnød der stammer fra de 7
år på egetræsfade. Denne
markante lagring afspejles igen delikat i smagen med tørre og
bitre tanniner, samt en alkoholisk
sødmefuldhed. På alle måder en unik vin.
Druesorter:
80% Tempranillo
20% Merlot & Malbec
(afhængig af årgangen)
Lagring:
Op til 20 år på næsten alle tænkelige fadtyper samt flaske
Valbuena 5o “Reserva”
Valbuena er den yngste af Vega Sicilia’s vine. Vinen har lagret
i 5 år, og stammer fra de yngre
vinstokke på Vega Sicilia ejendommen. Valbuenavinen har mange af
de samme karakteristika
som sin ældre broder ”Unico”. Farven har nuancer af solmodne
kirsebær, med en orangeagtig
kant og teglrøde refleksioner, hvilket er tegn på den perfekte
lagring og udvikling først på fade
og siden i flaske. Denne behandling er netop Vega Sicilias
særkende.
Valbuenas personlighed kommer til udtryk i en fantastisk
kompleks bouquet af røde bær. Smagen har alt den frugtvinøsitet,
man kan ønske sig af en reservavin fra Vega Sicilia. Tidligere
blev Valbuena betragtet som 2. vinen til Unico, men den myte er
ikke sand. Faktisk bruges der mindst ligeså meget energi og
fokus på denne formidable ”lillebror”.
Druesorter:
80% Tempranillo
20% Merlot & Malbec
(afhængig af årgangen) Lagring:
36 måneder på forskellige
størrelsers træfade samt
mindst 2 år på flaske
Alion
Egentlig er denne bodega ikke inkluderet i Bodegas Vega Sicilia.
Ejerskabet er dog det samme.
Alion ejendommen er fysisk adskilt fra Bodegas Vega Sicilia. Der
er plantet 12 ha vinmarker
omkring de 2000 m2 nye lager-, lagrings- og kontorfaciliteter,
18 ha i nabodistriktet Padilla og
80 ha på Bodegas Vega Sicilia. Totalt udgør Alions vinmarker 110
ha.
Alion vinen fremstilles på
100% Tinto Fino og lagres på små franske egetræsfade.
Alion er en klassisk Ribera del Duero-vin med
forførende saft og spændstighed. Alion bliver bare bedre og
bedre siden den første årgang i 1991. I dag er Alion et af de
bedste køb i Ribera del Duero.
Druesorter:
Tinto Fino (Tempranillo)
Lagring:
15 måneder på nye franske
træfade
Fotogalleri
Vega Sicilia
NC ved Vega Sicilia
Vega Sicilia
Vega Sicilia
Vega Sicilia
Vega Sicilia
Vega Sicilia
Vega Sicilia
Vega Sicilia
Vega Sicilia
Vega Sicilia
Vega Sicilia
Vega Sicilia
Vega Sicilia
Vega Sicilia
Pablo Álvarez - Vega Sicilia
Vega Sicilia - Reserva Especial
Vega Sicilia - Unico
Vega Sicilia -Valbuena
Alion
Alion
Alion
.
Vega Sicilia
Pingus
Det, der næsten er mest overvældende ved Pingus,
er den overvældende succes, som vinen har haft, lige fra den første
årgang blev frigivet.
Primære årsag er nok, at supervinikonet Robert Parker gav fadprøven
96–100 points - en score som senere skulle blive fastsat til 99
points, hvilket var uhørt for en ukendt vin fra en lige så ukendt
winemakers hånd.
Danske Peter Sisseck havde som første spanske winemaker lavet en vin
via utraditionelle metoder, som opnåede international anerkendelse.
Eventyret starter
Historien tager sin begyndelse i Bordeaux, hvor den unge Peter i
80’erne, efter to år på forskellige vingårde i Frankrig, tog ophold
hos onklen, Peter Vinding Diers, vinmand med slot i Bordeaux og
yderligere en ejendom i Graves. Peter Sisseck fik her tilnavnet
Ping, der siden er blevet til Pingus og altså navnet på både
vinmageren, vinen og vingården.
I 1990 fik
Peter Sisseck job på den spanske vingård Hacienda Monasterio, hvor
han stadig fungerer som direktør og daglig leder. Men på trods af
fast job voksede drømmen om at lave egen vin, hvor han ikke behøvede
at gå på kompromis med noget som helst. Så i 1995 besluttede Peter
Sisseck, at han ville lave noget specielt. Han startede sin egen
vingård.
Det første Peter Sisseck gjorde, da han overtog
styringen på Pingus, var at fyre alle, der vidste noget om vin. Han
ville nemlig starte med en renvasket tavle og derfra lave det
bedste, han med moderne teknik kunne opnå.
Da Peter første gang lejede vinmarkerne, var de yderst forsømte. På
trods af at jorden og vinstokkene havde den rigtige dræningsevne og
alder, krævede det flere år, hvor man gennem et næsten genialt
beskæringsarbejde fik rettet vinstokkene ud, sænket højden og
beskåret dem tilpas meget tilbage og dermed lykkedes at give et
naturligt lavt udbytte af den rette kvalitet.
Pingus-vinen kommer fra tre parceller med ekstremt
gamle Tempranillo vinstokke.
Historien om Pingus-vinens tilblivelse er et
moderne vineventyr med Peter Sisseck i en altdominerende hovedrolle.
Hvert år i vinhøstens tid kan man opleve vinmanden på bare fødder i
egne druer, for Peter Sisseck ønsker ikke, andre mennesker skal
trampe i de berømte druer. Men det er også den eneste måde virkelig
at kvalitetsbestemme druerne på. Sjælen i Pingus-vinen kommer fra
hjertet, hovedet og mange hænder. For druerne håndsorteres allerede
ude på marken og nok engang, når de er høstet:
”Man kan bruge en maskine til det, men den sorterer kun klaserne, og
det er ikke tilstrækkeligt”, forklarer Peter Sisseck, der for at
skabe vin i verdens klasse har opstillet en række ”dogmeregler”, han
bruger i produktionen.
Dogmeregler
Peter Sisseck’s dogmeregler er baserede på de klassiske
kvalitetsbegreber om terroir, hvilket blandt andet dækker over det
plantenære klima, jordbundens beskaffenhed og landskabets
formationer, vinplanten og vinifikationen. Han formulerer sine
dogmeregler således:
• Vinstokkene skal være så gamle som muligt, og de skal gro på en
sydvendt skråning.
• Druesorten skal være den lokale Tempranillo.
• Udbyttet skal være lavt.
• Drueudvælgelsen skal være ekstremt selektiv.
• Afstilkning skal foregå i hånden.
• Gæringsbeholderne skal være små.
• Gæringen skal være relativ kold.
• Obligatorisk anvendelse af helt nye egetræsfade.
Vinification:
Traditionel, men ingen former for klaring eller filtrering, og
vinen omstikkes kun et minimalt antal gange under de 18 måneders
lagring på nye egetræsfade.
Smagekommentar:
Dyb, næsten sort farve. Sødmefuld duft med toner af solbær,
lakrids, krydderkage, cigaræske og egetræ. Smagen er fyldig og
intens med stor viskositet og flere lag af nuancer i
eftersmagen.
Flor de Pingus
Drue: Tempranillo 100%
Lagring: 5 - 20 år
Alkohol: 14 - 15%
Vinification:
Flor de Pingus er en anden vin fra vingården, men den må ikke
opfattes som en 2. vin til Pingus. Druerne kommer fra nogle helt
andre marker, og de to vine vinificeres hver for sig. Efter 14
mdr. på nye franske egefade tappes vinen på flaske og frigives
til salg kort herefter.
Smagekommentar:
Farven er mørk lilla. Vinen dufter af mørke bær som solbær og
brombær med undertoner af kaffe, anis, chokolade og kanel. Den
har en flot struktur og en fin balance - intens og koncentreret
med lang eftersmag af solbær og brombær og en anelse lakrids.
PSi er den nye rødvin fra Peter Sisseck.
2007 er den første årgang af vinen opkaldt efter
det 23. bogstav i det græske alfabet - det seneste resultat af
Peter Sisseck's dybe engagement i Ribera del Duero.
Vinen er skabt på 100 % Tempranillo købt fra
en række vinbønder, som indtil for få år siden blev betalt for
og derfor også sigtede efter kvantitet. Nu har de indledt et
samarbejde med Peter Sisseck og hans partner Pablo Rubio, der i
første omgang går ud på at efterstræbe kvalitet frem for
kvantitet.
Projektet er markant forskelligt fra Flor de
Pingus, og det handler mere om at afsøge de muligheder, der
ligger gemt i de rodfæstede traditioner, end om at præstere
voldsomme vine, der om ikke andet slår benene væk under
verdenspressen.
Selvom denne vin givet ikke har fundet sin identitet, er dette
første forsøg en charmerende oplevelse. Den er mørk i glasset -
naturligvis - og så byder den sig til med en herlig og
umiddelbar duft, hvor de modne røde frugter finder sammen med
friske violer og en antydning af brombær likør. Derpå er vinen
intens og velsmagende i munden, og nedenunder er der en
pulserende friskhed, som giver vinen kant og kalder smilet frem.
En god begyndelse fra en legelysten Peter
Sisseck, og et smukt eksempel på, at behersket anvendelse af
større og ældre fade kan være svært vanedannende.
Det græske bogstav PSI fungerer også som
symbol for psykologien, og måske er målet for PSI efterhånden
som projektet udvikler sig, at finde ind til selve sjælen i
Ribera del Duero ved at tage afstand fra mange af de moderne
teknikker, der anvendes i regionen i dag såvel i marken som i
vinkælderen.
Hacienda Monasterio
Peter
Sisseck fra Dominio de Pingus driver også:
Peter Sissecks hjem midt i den spanske ”ørken” er
vingården Hacienda Monasterio. Det var her han grundlagde succesen,
og selv om hans Pingus er blevet en af verdens mest omtalte vine,
banker hans hjerte stadig i lige høj grad for Hacienda Monasterio.
Hacienda Monasterio er så afgjort en af områdets
bedste vine. Høstudbyttet er uhyggeligt lavt (ca. det halve af
Bordeaux 1. cru’er). Det giver fantastiske vine, men også et ringe
indtjeningsgrundlag for producenten. Hacienda Monasterio består
normalt af 80% Tempranillo, 15% Cabernet Sauvignon og 5% Merlot, men
kan variere afhængig af årgangens beskaffenhed. Vinen produceres med
en så stor grundighed, konsekvens og kyndighed, at vi danskere
virkelig har grund til at kippe med flaget…
Der produceres årligt ca. 14.000 kasser på
Monasterio, svarende til ca. 21 hl/ha. Der stilles meget store
kvalitetskrav på Hacienda Monasterio, og det er almindelig praksis,
at der udvælges kritisk ved den endelige blanding. Udbyttet før
selektion ligger normalt på 26 hl/ha. Efter endt gæring forbliver en
ikke ubetydelig del af vinen tilbage i presseresterne, hvoraf kun 5%
anvendes i den færdige vin. Således er andelen af den vin, der løber
fra gæringskarret af sig selv, helt oppe på 95%.
Når udbyttet er så ekstremt lavt, er det, fordi jordbundens
vandforsyning og næringsrighed er meget begrænset. Der udplantes
derfor med stor afstand mellem vinstokkene. Selvom nye
opbindings-systemer er under overvejelse, og visse steder i brug,
dyrkes Tempranillo overvejende i den traditionelle buskform - et
system, der giver lavt udbytte pr. vinstok og dermed også pr. ha.
Tempranillo i Ribera del Duero bliver
ikke den vanilleagtige krydrede, bløde og rosinsmagende vin
som kendes fra Rioja. Temperaturforholdene giver Ribera del
Dueros Tempranillo dybere farve, mere kraft og maskulinitet,
større styrke og robusthed samt en tættere, mere dyb og
magtfuld frugt.
Hacienda
Monasterio Crianza
Druemixet som på spansk kaldes “variedades” består normalt
af 80% Tempranillo, 15% Cabernet Sauvignon og 5% Merlot, men
kan variere afhængig af årgangens beskaffenhed. Der
praktiseres en 100% afstilkning og opholdet i gæringskaret
(gæring og maceration) varer fra 21 - 27 dage. Vinen lagres
i 18 mdr. på små 225 liters franske Allier egetræsfade,
hvoraf 33% er nye.
Hacienda Monasterio
Kempis
Vinen Kempis er den nye topvin fra Hacienda Monasterio.
Vinen er indtil videre kun lavet én
gang (årgang 1999). Ideen er at kun i de absolut bedste år
vil der blive produceret Kempis. De
bedst tænkelige druer får den fulde opmærksomhed i vineriet.
Produktionen er beskedne 5500 flasker.
Druesorter: Tempranillo 80% og Merlot 20%
Lagring: Op til 20 måneder på små nye barriques
Hacienda
Monasterio Reserva
Druemixet som på spansk kaldes “variedades” består normalt
af Tempranillo, Cabernet Sauvignon og Merlot, men kan
variere afhængig af årgangens beskaffenhed. Principielt
laves reserva-udgaven efter samme devise som crianzaen, dog
med noget længere fadlagring.
Druesorter:
80% Tempranillo
15% Cabernet Sauvignon
5% Merlot
(afhængig af årgangen)
Lagring:
Op til 24 måneder på små
barriques hvoraf 33% er nye
Hacienda
Monasterio Reserva Especial
På Monasterio laves kun i de bedste år, og i meget begrænset
antal en Reserva Especial. Vinene er monumentale Ribera’er
med en næsten oversøisk ekstraktrigdom, egetræsmindelser i
næsen af kaffe, vanille, blommer og solbær. Højt indhold af
tannin og alkohol gør denne vin til
en kæmpemæssig mundfuld, der, når man en gang har smagt den,
sent vil glemmes. I årgang 1999 blev der eksempelvis kun
produceret 1754 flasker.
Lagring: Op til 36 måneder
H Morten AP
på besøg ...
Pedrosa - BODEGAS
PEREZ PASCUAS
Pedrosa - BODEGAS PEREZ PASCUAS
Denne vingård, en pioner i Ribera del Duero, begyndte sine
aktiviteter i 1980, da tre brødre, Benjamin, Manuel og Adolfo Pérez
Pascuas, overbevist om det fremragende potentiale, der lå i
vinmarkerne, der ejes af deres far, Mauro, besluttede at indlede et
ambitiøs projekt: at lave en af de bedste vine i Spanien og få en
niche for vinen på det internationale marked.
Dette er en familie-vingård, som har fokuseret på kvalitet lige
siden begyndelsen, med meget hårdt arbejde og intens engagement. I
øjeblikket bliver der produceret 500.000 flasker årligt, og denne
begrænsede produktion gør det muligt at opretholde en streng kontrol
med hele vinfremstillingen lige fra begyndelsen.
Vingården ejer 135 hektar vinmarker: 90% med druen Tinta del País (Tempranillo)
og 10% med Cabernet Sauvignon.
I
dag bliver vinene ("CEPA Gavilan", "Finca la NAVILLA", "VINA
Pedrosa"og "PEREZ PASCUAS"-GRAN Selección) eksporteret til over 35
lande, som tegner sig for 40% af produktionen.
BODEGAS PEREZ PASCUAS er et eksempel på en velkonsolideret, seriøs
vingård, der altid har udmærket sig ved at opretholde en ulastelig
regelmæssighed i sine vine år efter år.
Vinene har med deres store
personlighed, karakter, elegance og regelmæssigt højt
kvalitetsniveau, opnået stor anerkendelse på det internationale
marked og fra verdens mest kyndige journalister.
Viña Pedrosa
Cepa Gavilán
100% Tinta del País.
12 måneders lagring i nye franske og amerikanske
egetræsfade.
Fadet er meget velintegreret i frugten og vinen udviser stor
balance. En sammensat vin med styrke, der giver udtryk for
alle antydninger, som kun en ægte "vin de terroir" kan.
Viña Pedrosa
Crianza
100% Tinta del País.
Lagret 18 måneder i egetræsfade og 8 måneder på flaske.
Intens kirsebærrød farve med violet skær. Saftig, pågående
næse af modne bær med fornemmelser af fadlagringen:
krydderier, tobak, trøffel.
Smagen er lige saftig, potent, ret tør og med elegant lang
eftersmag.
Viña Pedrosa La
Navilla
Vinen er 100% Tinto fino (Tempranillo). Den har lagret 20
måneder i franske Allier fade. Druerne kommer fra en mark
med gamle vinstokke som omkranser vinhuset, den hedder ’La
Navilla’ - deraf navnet. En vin der hælder til en mere
moderne stil: intens purpurrød farve; i næsen god syre,
frugt, krydderier, mineraler og velintegreret træ. I munden,
igen meget frugt, solbær, silketanniner, mineraler fra den
kalkholdige jordbund, god integration af egetræet. Vinen
skal iltes i glasset.
Viña Pedrosa Reserva
90% Tinta del País, 10% Cabernet Sauvignon.
Lagret 24 måneder i egetræsfade og 18 måneder på flaske.
Dyb kirsebærrød farve med blåligt skær.
Dyb næse med toner af frugt, krydderier, lakrids, kanel.
Mægtig i munden, saftig, god syre og gode tanniner der
snakker for et langt liv i flasken.
Lang behagelig eftersmag. Begrænset fremstilling af
nummererede flasker.
Viña
Pedrosa Gran Reserva
90% Tinta del País, 10% Cabernet Sauvignon.
Lagret 24 måneder i egetræsfade og 36 måneder på flaske.
Tæt intens mørkerød farve.
I næsen, kompleks. Elegant bouquet af fadlagring med modne
bær, god udvikling i glasset.
I munden, rund men kraftig og energisk, velafbalanceret og
meget lang. Krydrede noter.
Nummererede flasker.
Super lagringspotentiale på Magnum. + 20 år.
Perez Pascuas Gran
Seleccion
100% Tinta del País.
Druer fra over 50 år gamle vinstokke fra marken "Valtarreña".
Lagret 26 måneder i ny fransk egetræsfade. Lagret 3 år på
flaske inden frigivelse.
Vinen er elegant, rig, kompleks og meget harmonisk.
Begrænset produktion i nummererede flasker.
Ganske simpelt en af Spaniens bedste vine.
- bl.a. med billeder fra Morten AP og NC's
uforglemmelige besøg på PEDROSA
Pedrosa
Pedrosa
Pedrosa
Pedrosa
Pedrosa
Pedrosa
Pedrosa
Pedrosa
Pedrosa
Pedrosa
Pedrosa
Pedrosa
Pedrosa
Pedrosa
Pedrosa
Pedrosa
Pedrosa
Pedrosa
Pedrosa
Pedrosa
Pedrosa
Pedrosa
Pedrosa
Pedrosa
Pedrosa
Pedrosa
Pedrosa
Pedrosa
Pedrosa
Pedrosa
Pedrosa
Pedrosa
Pedrosa
Pedrosa
Morten AP og NC
Morten AP og NC
Morten AP og NC
Vin-konsulent og NC
Morten AP smager på vine...
Begyndelsen...
De 3 brødre - Manuel, Benjamín og Adolfo Pérez Pascuas
Familien Pascuas
Besøg af ministerpræsident og ...
Michael Laudrup - importør af Pedrosa's vine
Morten AP og NC ved afslutningen af et herligt besøg...
.
Pedrosa
Callejo
Bodegas Félix Callejo er beliggende i Sotillo de la Ribera, i
hjertet af Ribera del Duero. Fra sin start i 1989, som et svar på en
lang tradition i familien, er forretningen blomstret takket være den
entusiasme og det drive, som Callejo familien har dedikeret til det.
For at opnå det ønskede resultat, har de samarbejdet og søgt hjælp
hos kun de bedste specialister, og det har betydet, at deres nye
produktionsbygninger er udstyret med den mest moderne teknologi. Fra
starten har Callejo familien været dedikeret til produktion og
udvikling af nogle af de bedste vine.
Den første høst - Tinto Callejo 1989 – viste, at Callejo-vine havde
fortjent en tilstedeværelse, ikke blot på det nationale marked, men
også i hele Europa og med tiden også Amerika og endda Japan.
Siden 1993 er denne indsats blevet belønnet, ikke blot i det
kommercielle miljø, men også i positiv udtalelse fra kvalificerede
fagfolk. Callejo-vin har vundet adskillige nationale og
internationale priser. Deres vine er blevet udvalgt til at blive
vist i de mest prestigefyldte specialiserede vin-magasiner.
Vinmarker...
With more than 100 hectares of planted
vineyards, Callejo is made from the Tempranillo or Tinta
Fina variety of grapes.
Our vineyards in Sotillo de la Ribera are located at 850
meters altitude on small southerly- oriented slopes.
Lime-rich soil of ideal texture, from the Miocene era,
together with the characteristically mild climate of the
area create the ideal conditions for the growth and
development of the vines.
The harvest period, lasting approximately
15 days in October, is the first step in the production of
our wines.
Painstaking care and attention is given to the vines
throughout the year, and the harvest is carried out in a
similarly meticulous fashion.
There are various steps in the selection
process.
The first of them is in the vineyard. The grapes are
transported to the bodega in boxes after being picked by
hand.
The second stage of selection takes place in the
reception area, where a conveyor belt is used for the
selection of bunches.
The third and final selection takes place after the
grapes have been picked off the raceme, using a vibrating
table . From there, they continue to the bodega and to the
stainless steel vessels to begin the fermentation process.
Bodega...
Time will be the witness to the results
achieved once the wine passes to its oak casks and rests
with the sound of Gregorian chants filling the air, in the
perfect temperature, humidity and tranquillity to allow our
wines to develop.
The wine continues its process of growth
and aging from the cask to the bottle, through to your hands.
This quality wine continues to develop quietly until the
moment the cork is pulled and it is awakened, and called to
exhilarate your senses!
There is no doubt that a good wine deserves
to be appreciated so that the work and effort of our
professionals can be enjoyed.
Selection from
Family Vineyards
Gran Reserva
Reserva
Crianza
Four months oak
Callejo Cuatro Meses en Barrica (Four
months oak)
100% Tempranillo
Lagret 4 måneder på træfad.
Farven er smuk rubinrød. Bouquet'en er let krydret med en
anelse frugt, hvor røde bær blandes med eksotiske frugter.
Disse kvaliteter fremhæves i smagen, som er rund og blød.
Meget flot spansk vin. Er lagret 4 mdr. på nye amerikanske
fade, hvilket giver en meget nuanceret vin. Der er virkeligt
noget fylde og frugt, samt en meget lang og kraftig
eftersmag.
Callejo Crianza
90% Tempranillo, 10% Cabernet Sauvignon.
Lagret på franske egetræsfade i 12 måneder.
Dyb rød farve, med en kraftig duft af modne bær, perfekt
afstemt med lagringen på nye egefade. Dette går igen i
den harmoniske smag, som suppleres af lette skovbunds
nuancer.
Callejo Reserva
90% Tempranillo, 10% Cabernet Sauvignon.
Lagret 18 måneder på fad.
Mørk og tæt med smagen af cedertræ, tobak, chokolade m.m.
Gran Callejo Gran Reserva
Denne fantastiske vin laves på Tempranillo (90%) og Cabernet
Sauvignon (10%) druer fra 40 år gamle vinstokke!
Lagret 24 måneder på fad.
Vinmager Felix Callejo viser her, at han med sin enorme
erfaring kan fremtrylle meget store vine i perfekt harmoni!
Denne vin er Bodegas Felix Callejo's topvin og overgår mange
andre store vine fra dette område. Lagringspotentiale: 20-25
år.
Farven er klar dybrød med toner af røde mursten og indre
ild.
Den intense bouquet er en flot kombination af moden
frugtfylde og krydderier i perfekt harmoni med lagringen.
I munden opleves en fylde i flot balance og harmoni, med en
fantastisk udtryksfuld og fløjlsagtig afslutning.
Felix Callejo -
Selección de Viñedos de la Familia
(Selection from Family Vineyards)
Enestående vin, hvor Tempranillo druen viser sit yderste.
Kompleks og elegant.
Lagret 18 måneder på ny fransk eg.
Her har vinmager Felix Callejo sammen med sin søn Jose
Felix, frembragt en exceptionel vin, som kun produceres i
begrænset antal! Dette, sammenholdt med den fantastiske duft
og smag, gør den selvfølgelig ekstra interessant.
Denne vin er en oplevelse ud over det sædvanlige!
Fotogalleri
- bl.a. med billeder fra Morten AP og NC's spændende
besøg hos CALLEJO
Callejo
Callejo
Callejo
Callejo
Callejo
Callejo
Callejo
Callejo
Callejo
Callejo
Callejo
Callejo
Callejo
Callejo
Callejo
Callejo
Callejo
Callejo
Callejo
Callejo
Callejo
NC på besøg hos Callejo
Morten AP og Callejo jun., der gav os en meget interessant rundvisning
Morten AP og Callejo jun.
Callejo jun. gør klar til smagning direkte fra fad
Morten AP smager på første årgang af "Felix Callejo - Selección de Viñedos de la Familia (Selection from Family Vineyards)": Høstet 2002, her på fad i 2003
NC smager på vinene sammen med Callejo jun.
Familien
Et yderst interessant besøg afsluttes med vin-smagning
Stort tak til Callejo, - og ikke mindst Callejo jun.
.
Callejo
NC på besøg hos Callejo
Arzuaga
Domainets historie:
I 1993 købte Florentino Arzuaga godset La Planta, der ligger øst for
Valladolid i den vestlige ende af Ribera del Duero. Siden erhvervede
familien vinmarker og byggede den imponerende bodega, der er på
12.000m2 med et stort centralt klokketårn. Den har en
fantastisk beliggenhed, og lige så mastodontisk som det ydre er,
lige så varmt er det indre, der byder én velkommen med et blødt,
varmt interiør i træ. Siden er der bygget et stort 5-stjernet hotel
med en dejlig restaurant, og man kan endda komme på safaritur med
fremvisning af godsets flotte bestand af vildsvin og hjorte. Alt
bærer præg af højeste kvalitet, og godset, der ligger i 900 meters
højde, er nu på i alt 150 ha.
Kvalitet er det mest forkælede ord hos
ARZUAGA-NAVARRO.
Denne omsorg begynder i vinmarkerne, hvor det er umuligt at lave god
vin uden sunde kvalitets-druer. Her ser vi, at udbytterne er meget
begrænset i overensstemmelse med nogle magre jorder og det barske
castilianske klima, som grundlag for produktion af koncentreret
kvalitetsvin. Den fremragende kvalitet af druerne, forudsætningen
for god vin, omhu og passion i arbejdet har gjort deres vine til
nogle af de mest prestigefyldte med oprindelsesbetegnelsen Ribera
del Duero.
Gran Arzuaga
Denne vin kommer fra et udvalg af de bedste vinmarker.
Vinen gærer i ståltanke og lagrer
derefter i 24 mdr. på franske egefade.
Farve: Vinen har en kirsebærrød fyldt glød, nærmest
violet.
Næse: En stor aromatisk palet fylder sanserne. Starter
med en moden rød frugt-aroma med duft af hårdttræ som
mahogni. Så følger en blanding af aroma af kakao og
kirsebær i alkohol, og endelig får vi noget, der minder
om cedertræ, sammen med krydderier. Alt omviklet med
unikke blomster-nuancer.
Smag: Velsmagende, "surround"-smag af hidtil uset
længde. Strukturen fylder munden med silkebløde
fornemmelse og viser en stor klasse. Denne styrke er
ledsaget af tanniner og aroma af moden frugt. Det er en
vin, der kan synes streng, men som udvikler
ekstraordinære kvaliteter og afslører et stort
potentiale.
Druesammensætning (afhænger af årgangen):95% Tinto Fino (Tempranillo),
5% Blanca del País (hvid drue).
Gran Reserva
Druerne kommer fra gamle Tinto Fino stokke, der har et
meget lavt udbytte. Dertil sættes lidt Cabernet
Sauvignon og Merlot afhængig af årgangen.
Farve: Rubinrød farve, ren og lys.
Næse: Rig på aroma, som har en kombination af sort
trøffel og vilde frugter, sammen med minderne om sort
lakrids. Alt dette forsamles med krydrede dufte, såsom
nelliker og kanel, som gør det til en kompleks og
slående vin.
Smag: Velafbalanceret. Cremet, silkeblød og behagelig.
Dvælende afslutning af hindbær smag og kryderier.
Druesammensætning (afhænger af årgangen):
90-95% Tinto Fino (Tempranillo)
5-10% Cabernet Sauvignon/Merlot
Amaya Arzuaga
Amaya Arzuaga, en førende international designer,
ønskede at blive involveret i dette projekt sammen med
sin familie ved et "ægteskab" mellem en verden af vin og
mode.
Dette resulterede i en vin med unikke karakteristika.
Fra gamle vinstokke, fra tre forskellige jordtyper og 17
måneder i træfade udmærker vinen sig ved sin balance og
kompleksitet.
Vinen er lavet i begrænset antal flasker, som Amaya har
forsynet med en anderledes, moderne etiket.
Amaya Arzuaga er beregnet til dem, der elsker historien
om en vingård, der ønsker at prøve nyt, og en vin, hvis
visuelle fase begynder før åbning.
Druesammensætning:100% Tinto Fino (Tempranillo)
Reserva Especial
Druerne kommer fra gamle Tinto Fino stokke, der har et
meget lavt udbytte. Druerne plukkes med hånden og
sorteres manuelt, hvorefter de afstilkes, presses og
fyldes på træfade, hvor de gærer ved en temperatur på 30
gr. Den malolaktiske gæring sker i nye franske egefade.
Vinen lagres på egefade i 20 mdr. og omstikkes to gange.
Vinen har en klar kirsebærrød farve med violette kanter.
Der er aroma, der strækker sig fra moden rød frugt til
duften af ædelt træ efterfulgt af en blanding kakao og
kirsebær, hvilket ender op i en duft af cedertræ og
krydderi, hvilket er så typisk for denne parcel. Vinen
er fuld af smag og har en længde uden sammenligning.
Vinens struktur fylder munden med en følelse så
silkeblød, hvilket viser dens klasse. Al denne kraft af
tanniner ledsages af aromaer af moden frugt og de fine
toner af tobak.
Druesammensætning:100% Tinto Fino (Tempranillo)
Reserva
Druerne er plukket manuelt, og de sorteres før
afstilkningen. Vinen gærer i ståltanke og lagrer
derefter i 18 mdr. på franske egefade, hvilket giver en
kraftfuld, men elegant vin.
Farven er mørk, moden kirsebærrød. Tæt og dyb. I næsen
er den kompleks og harmonisk. Der er fine toner af træ,
velafbalanceret med den typiske duft af Tempranillo
(mørke frugter og meget modne kirsebær).
I smagen er vinen lækker og dæmpet og på samme tid
elegant med iøjnefaldende cremede toner. Til trods for
sin alder er den en kraftig vin med et ungdommeligt
præg. Druesammensætning (afhænger af årgangen):
95% Tinto Fino (Tempranillo)
5% Cabernet Sauvignon/Merlot
Crianza
Druerne er plukket manuelt, og de sorteres før
afstilkningen. Vinen gærer i ståltanke, og lagrer
derefter i 15 mdr. på amerikanske og franske egefade.
Farven er kirsebærrød. Duften starter med toner af
toast, men afrundes fint med vilde frugter.
I smagen er vinen meget velafbalanceret og tæt, og den
vokser i munden. Den er velsmagende og elegant. En
perfekt vin, der passer til et stort spekter af retter.
Druesammensætning (afhænger af årgangen):
90% Tinto Fino (Tempranillo)
10% Cabernet Sauvignon/Merlot
La Planta
La Planta er en vinmark med lav ydelse, hvor man søger
koncentrationen og kompleksiteten af frugtaromaerne frem
for kvantiteten.
Vinen er flasket efter kontrolleret gæring og lagring på
ny amerikansk eg i 3 mdr. Arzuaga Navarro har med denne
vin ønsket at producere en vin med frugt og modne,
behagelige kendetegn. En perfekt balance mellem frugt og
træ fuldendes med en åben smag af frugt, der viser kraft
og elegance.
Druesammensætning: 100% Tinto Fino (Tempranillo)
Fan D'Oro
Hvidvin.
Relativt unge Chardonnay-vinstokke på 18 år, der dyrkes
traditionelt.
Farve: Strågul farve, lys og tæt.
Næse: Intens og kompleks aroma. Minder om tropiske
frugter og friske blomster kombineret med en let aroma
af smør og toast.
Smag: Cremet og velsmagende, fuld af nuancer, der
fremhæver de aromatiske erindringer af frugt og toast.
Druesammensætning: 100% Chardonnay
Txapana
Mousserende vin (efter
Champagne-metoden).
Druesammensætning (afhængig af årgangen): Chardonnay og
Pinot Noir
Fotogalleri
- bl.a. med billeder fra Morten AP og NC's besøg hos
Arzuaga
Arzuaga
Arzuaga
Arzuaga
Arzuaga
Arzuaga
Arzuaga
Arzuaga
Arzuaga
Arzuaga
Arzuaga
Arzuaga
Arzuaga
Arzuaga
Arzuaga
Arzuaga
Arzuaga
Arzuaga
Arzuaga
Arzuaga
Arzuaga
Arzuaga
Arzuaga
Arzuaga
Arzuaga
Arzuaga
Vort besøg hos Arzuaga - Morten AP foran det karakteristiske klokketårn
Vi startede besøget med en dejlig tapas-frokost med dertil hørende spændende vine i Arzuaga's flotte restaurant
Morten AP og NC på rundvisning efter frokosten i det meget flotte vineri
Morten AP og vor rundviser
Morten AP og vor rundviser
Udsigt
Udsigt
Vin-sortiment
Et dejligt besøg hos Arzuaga
.
Arzuaga
Vort besøg hos Arzuaga - Morten AP foran det karakteristiske klokketårn
Protos
Bodegas Protos er en af de ældste bodegaer i
Ribera del Duero.
Den blev grundlagt i 1927 af elleve vinavlere fra Peñafiel under
navnet Sindicato Agrícola Bodega Cooperativa La Primera de la
Ribera. Bodegaen blev omdøbt flere gange, og endelig i 1990 blev til
det nuværende navn Bodegas Protos S.A. En reorganisering af
kooperativet betød, at mere end 200 af de vinavlere, som indgik i
kooperativet, blev aktionærer.
Bodegaen besidder knap 400 ha. beplantet med vin.
I 1992 blev bodegaens vine omdøbt og fik nye etiketter således at
navnet Protos nu indgik som hovednavnet.
I forbindelsen med at bodegaen markedsførte sin vin under varemærket
Protos blev bodegaen udbygget og produktionsapparatet blev
gennemmoderniseret.
Bodegaens særkende er lagerfaciliteterne i form af tunneller som
strækker sig langt ind under borgruinen Castillo de Peñafiel, også
disse blev udbygget til en længde af knap to kilometer. I disse
tunneller findes ca. 7000 egefade, barricas på ca. 225 l., samt
betonlagertanke under tunnelgulvene med en kapacitet på ca.
3.000.000 l.
Protos Roble
Drue: 100% tinta del pais (tempranillo)
Øjne: ren og mørk kirsebærrød med violette toner. Næse: fine aromaer af røde bær, karakteristisk for druen og med
mindelser om vanilje. Mund: frisk med mange frugtige nuancer og med lang, elegant
eftersmag.
Fad-lagring: min. 6 md. på amerikansk eg.
Protos Crianza, tinto crianza
Drue: 100% tinta del pais (tempranillo).
Øjne: ren og mørk kirsebærrød med purpur toner.
Næse: ren, moden frugt (blomme og brombær), svag vanilje.
Mund: fornem og fin tannin og en lang, behagelig eftersmag.
Fad-lagring: 12 md. på amerikansk og fransk eg.
Protos Selección
Druer fra meget gamle vinmarker.
Øjne: kirsebær
farve med anstrøg af violet
Næse: modne frugter med ristede, karameller, chokolade ...
Mund: god fylde og velsmagende i munden.
Fad-lagring: 16 måneder på fransk egetræsfade
Protos Reserva, tinto reserva
Drue: 100% tinta del pais (tempranillo-variant) - fra gamle
vinstokke.
Øjne: ren, intens mørk kirsebærrød, med spor af teglrødt i kanten.
Næse: ren, moden mørk frugt med vaniljetoner.
Mund: behagelig, fornem, fyldig, fin antydning af tannin, vin-eg
balancen er perfekt - eftersmagen er ekstrem lang og inviterende.
Fad-lagring: 18 md. amerikansk og fransk eg (ca. 50/50)
Protos Gran Reserva, tinto gran reserva
Drue: 100% tinta del pais (tempranillo) - fra ca. 60 år gamle
vinstokke.
Fremstilles kun i særlige udsøgte høstår.
Øjne: ren, intens mørk kirsebærrød, teglrød i kanten.
Næse: ren, kompleks, med mindelser om moden frugt, mineraler, kaffe
mm.
Mund: rund, fløjlsagtig struktur, et resultat af kombinationen: lang fadlagring og en drue af exceptionel race - eftersmagen er lang,
elegant og nærmest uforglemmelig.
Fad-lagring: mindst 30 md. på amerikansk og fransk eg.
Protos Verdejo, blanco joven
Drue: 100% verdejo. (fra Do. Rueda hvor Protos har etableret et "anneks"
)
Øjne: ren, strågul, m. gylden toner og grønlige reflekser.
Næse: intens m. mindelser om vilde blomster og eksotisk frugt.
Mund: balanceret syre, frisk, fed og med god eftersmag.
Protos Verdejo, Fermentado da Barrica
Drue: 100% verdejo.
Hvis du er på udkig efter en sublim og sofistikeret vin, bør du
smage denne juvel produceret fra gamle vinstokke.
Øjne: strågul farve med mange nuancer. Næse: dufter af Verdejo drue med subtile eg-noter. Mund: Erindringer, fornemmelser ... Hvis jeg var dig ville
jeg bare smage...
Fad-lagring: 6 måneder
Protos, Ribera Duero, rosado joven
Drue: tinta del pais, garnacha og albillo
Øjne: ren kirsebærrød med violette nuancer.
Næse: ren, frisk, frugtig med nuancer af vilde blomster og
overraskende elegant.
Mund: ren, frisk, afbalanceret samt god og behagelig eftersmag.
På besøg hos Protos
- her Morten AP
Prado Rey
Real Sitio de Ventosilla i Ribera del Duero er i
en hurtig udvikling som de andre producenter i det nordspanske
område.
Den store vingård har traditionelt
solgt det meste af sin produktion til naboen Pesquera, men 1996
begyndte man selv at producere sine vine og med stort held. De
sælger vinene fra Ribera del Duero under navnet PradoRey.
De har siden 1989 plantet 520 ha vinmarker med 11
forskellige kloner af Tinto Fino for 90% vedkommende. Resten består
af 7% Cabernet Sauvignon og 3% Merlot.
I Parkers Wine Buy’ers guide står der: ”Vinene,
som tilbringer min. 3 mdr. i egefade, mest amerikanske, er særdeles
gode køb. Man får vine med stor fylde og intens frugt”.
Prado Rey Gran Reserva
95% Tempranillo, 3% Cabernet Sauvignon, 2%
Merlot
36 måneder på
80% fransk eg og
20% andet eg Karakteristik: Farve: Intens rubinrød farve og jod i
fælgene Bouquet:
Den har en stor kompleks aroma, især flåede
røde vilde frugter, syltetøj, mineraler og
balsamico på næsen og ... bliver mere subtil
som den ånder i glasset Smag:
I munden er den elegant, lang og blød
garvning, kompleks struktur, men dog meget
afrundet og en lang og silkeagtig eftersmag.
Prado Rey Reserva
: 95 %
Tempranillo, 3 % Cabernet Sauvignon og
2 % Merlot Lagring: 20 måneder på amerikansk og fransk eg Karakteristik: Farve: Rubinrød med flot nuanceret kant Bouquet: Kompleks aroma i starten med moden frugt og kompot.
Efter let iltning kommer der en let røget duft med kaffebønner og
mineraler Smag: Elegant og behagelig i munden, hvor de bløde tanniner
viser sig. Flot struktur med lang og silkeagtig afslutning
Prado Rey Crianza
: 95 %
Tempranillo, 3 % Cabernet Sauvignon og
2 % Merlot Lagring: 15 måneder på amerikansk og fransk eg Karakteristik: Farve: Mørk kirsebærrød Bouquet: Kompleks aroma i starten med moden frugt, skovbund
og blomster, hvor efter der kommer kraftigere aromaer af vanille og
krydderier. Efter en tid i glasset breder der sig en duft af
kaffebønner og mineraler Smag: Behagelig med harmoni mellem frugt og fad. Elementer
fra duften går igen i smagen, som slutter med fløjlsblød eftersmag
Prado Rey Roble
: 95 %
Tempranillo, 3 % Cabernet Sauvignon og
2 % Merlot Lagring: 6 måneder på amerikansk og fransk eg Karakteristik: Farve: Vinen præsenterer en intens lilla rød farve med
violette toner Bouquet: Den er meget frugtagtig, intens og cool, med et
strejf af bær-kompot og balsamico samt krydret touch fra
egetræsfade-modningen Smag: I munden er den cool og meget vedholdende af frugt,
rund og afbalanceret, fløjlsagtig og kødfuld, med lang eftersmag. En
perfekt integreret strejf af egetræsfade.
Prado Rey Elite
: 100
%
Tempranillo Lagring: 18 måneder på amerikansk og fransk eg Karakteristik: Farve: Rubinrød farve med iodiseret undertoner. En strålende,
uigennemsigtig vin Bouquet: Komplekse aromaer. Efter iltning, kommer der dufte
af frugt-kompot, mineraler og røg takket være kvaliteten og de
egenskaber fra træet der anvendes ved lagringen. Smag: I munden er den stor, rund med velintegrerede tanniner
og en lang behagelig eftersmag, hvor alle varianterne kommer
igennem.
Prado Rey Rosado
: 50 %
Tempranillo og 50 % Merlot Lagring: 3 måneder på fad Karakteristik: Farve: Smuk iriserende rød Bouquet: Jordbær og lyserød grapefrugt, stenfrugter,
krydderier og peber dominerer på et strejf af muskatnød, alt under
et dække af balsamico, der gør at den lugter dejlig... Smag: Stor krop i munden, friskhed, en rigtig god fornemmelse
i munden
Også smagt:
Prado Rey Cuvée Primium (2004)
: 85 %
Tempranillo, og 15 % Merlot, hvilket
blødgør og lysner vinen Lagring: 7 måneder på amerikansk eg, derefter 3 måneder på
franske egetræsfade Karakteristik: Farve: Rubinrød farve Bouquet: Duften har stor frugt og blomsterkrydderi Smag: Smagen er stor med noter af vanille, kokos, kanel,
tørret frugt og balanceret tannin med en lang eftersmag
Pesquera
Alejandro Fernandez er en af Spaniens "Grand Old
Men" inden for winemaking. Alejandro, som i dag er godt oppe i
70'erne , er med rette blevet kaldt "Kongen af Ribera del Duero". I
1972 plantede han sine første Tempranillo-vinstokke, og i en lang
årrække var det ham og Vega Sicilia, der var bannerførere for det
ellers så ukendte distrikt.
Dengang i 1970'erne rystede folk på hovedet af
Alejandro Fernández, da han investerede kolossale summer i det
ukendte distrikt, "Ribera del Duero", og lavede en vin ved navn "Pesquera".
Hvormange, som den gang rystede på hovedet, ville ikke give deres
højre arm for at eje de første årgange af Pesquera i dag? De fleste
kender kun La Mancha som hjemstavnen for en romantisk fantast ved
navn Don Quixote, men Alejandro Fernández har nu sørget for at
ønofile også vil kende området som kilde til en af Spaniens bedste
vine.
I dag er der virkeligt mange seriøse producenter i
Ribera del Duero, men Alejandros vingård, Pesquera, er stadig i
toppen.
Siden 1982, da Robert Parker udråbte Pesquera til "Spaniens Château
Pétrus", har Alejandro Fernández haft international succes.
Foruden Pesquera har han i dag tre andre bodegaer
og 600 hektar vinmarker udelukkende med Tempranillo-druer. Vinene
fra Dehesa la Granja, El Vinculo og Condado de Haza er fremragende
alternativer til den noget dyrere Pesquera. Du får vin fra en mester
til priser, der er til at forstå.
Men her drejer det sig om de fremragende vine fra
Pesquera.
Pesquera Crianza er
en af Spaniens mest berømte vine. Vinen forbløffer med sin
begsorte farve og hyperkoncentrerede duft af stikkelsbær,
blomme, mokka og muld. Smagen er fantastisk koncentreret og
mættende - et brag af en vin!
Pesquera Reserva
Den lange lagring skaber en farve af moden kirsebær og en duft af
godt krydret frugt, rig antydninger af kakao og vanilje. Smager som
en mørk skov med smagsstofferne generøst viklet om frugt. Fyldig og
raffineret, bare fantastisk.
Pesquera Gran Reserva har en
dyb rubinrød/granatrød blomme-farve samt en sød næse af jord,
lakrids, sorte frugter, underskov, og krydret ny eg. I munden, er
den medium til fyldig med forfriskende syre og fremragende dybde,
modenhed og kompleksitet.
Pesquera Janus er en
fantastisk vin, lavet på druer fra vingårdens ældste vinmark, Viña
Alta. Vinen fremstår sort som blæk i glasset og koncentrationen
tangerer årgangsportvin. En af de eneste spanske vine, som kan måle
sig med landets anden superstar, l'Ermita fra Priorat.