Costers del Siurana - Clos de l'Obac

NCco Klub"Vin" præsenterer:


Costers del Siurana (Clos de l'Obac)
Afores, s/n, 43737 Gratallops ¤ tlf. +34 977 83 92 76 ¤ Link: Vin-gårdens hjemmeside >

 

 
Costers del Siurana

Vinhuset blev grundlagt af ægteparret Carles Pastrana og Mariona Jarque i 1987. Carles Pastrana er journalist fra Tarragona og Mariona Jarque er ønolog fra Barcelona.

De ankom til området i slutningen af 70'erne og var som moderne pionerer med til at starte bølgen om "de nye Priorat vine". Målet var igen at lave vine i stil med de gamle vine som karteuserkloster Scala Deis munke lavede efter dets stiftelse i det XII århundrede.

I 1991 fik Carles Pastrana sin vin Clos de L'Obac 1989 optaget på bladet Slow Foods liste over verdens bedste vine. Det markerede et gennembrud for Priorat og siden er områdets vine blevet stadig mere efterspurgte med Clos de L'Obac blandt de mest populære!

Mariona Jarque og Carles Pastrana I


Costers del Siurana-vinenes internationale anerkendelse skyldes deres dybde, elegance og struktur. Disse særlige kvaliteter er opnået gennem konstante bestræbelser fra Pastrana-Jarque familien med bidrag fra et særligt team af eksperter/ønologer, der bl.a. er efterkommere efter de gamle vinmagere, der dyrkede vinstokke og lavede vin i henhold til de regler, der blev fastsat af de munke, der kom til Priorat fra Frankrig i det 11. århundrede. I dag fortjener hver og en af medlemmerne af denne usædvanlige gruppe mennesker ros for, at vine som Clos de l'Obac og Miserere med deres egenskaber er anerkendt for deres kvalitet rundt om i hele verden, og det er takket være dem, at vingården i byen Gratallops konstant bliver besøgt af folk fra alle kontinenter.
 


"Clos de l'Obac systemet"

Vinene fra Clos de l'Obac og Miserere ejendommene og fra Dolç de l'Obac og Kyrie vinmarkerne er lavet af en blanding af druesorter. Metoden er baseret på et system, der involverer de samme sorter og den samme procentvise fordeling af druer hvert år, i henhold til en specifik fordeling, der er blevet valgt for hver af de fire vine. Formålet med denne metode er at sikre, at hvert år vil de særlige kendetegn ved områdets klima være dem, der definerer personligheden og karakteren for hver vin, således at de ikke har karakter af en tilfældig blanding, der bruges til at justere årgangen. Med dette system er
udfordringen, uanset de klimatiske varianter, at producere en stor vin i hver høst, en vin, der afspejler de særlige træk ved årets fire sæsoner som helhed.
 


Costers del Siurana-vinene gennemgår en meget præcis og omhyggelig modningsproces på fade. Når vinfremstillingen er fuldført, afhængig af udetemperaturen, bliver vinen overladt til hvile i tre eller fire måneder i gærings- og opbevaringstanke i kontakt med den intense vinterkulde for at frembringe en fysisk stabilisering uden at skulle bruge køling og omrøring. Derefter bliver vinen overført, altid ved hjælp af tyngdekraften, til modningen, hvor det opbevares i fade af fransk eg af Limousin, Allier og Nevers sorter, hvor vinen forbliver mellem ti og femten måneder afhængigt af de særlige kendetegn ved årgangen. I løbet af denne tid gennemgår vinen en dekanteringsproces, som gennemføres manuelt ved anvendelse af lys til kontrol med henblik på at separere bundfaldet, som er aflejret på bunden af ​​fadene og som ellers kunne medføre en snavset vin eller ændre dens gode smag. I løbet af denne modningsperiode bliver tønderne udsat for Priorats vinterkulde for at få endnu en naturlig stabilisering. Ligeledes drages der fordel af denne tid på året til at udføre manuelle præciseringer med æggehvider, fad for fad. 
 


Vinens udvikling i flasken

Druerne fra Costers del Siurana-ejendommene høstes i henhold til de modnings-parametre, vingården fastlægger på grundlag af hvert års klima. Forvandlet af vingårdens særlige vinfremstillings- og modningsprocesser på fadene, bliver de til store vine, der i flasken under gode opbevaringsforhold, bevarer og forbedrer vinen i årevis. 

Siden den første høst i 1989, viser vine fra Clos de l'Obac og Miserere ejendommene, at hvis de opbevares under rette temperatur, lys og fugtighed, en fremragende udvikling og kan nydes over en lang periode, afhængigt af tempoet i modningsprocessen i flasken, som følger af de karakteristika, der markerer hver årgang. I det hele taget har vinene fra denne vingård en enestående struktur og fremragende organoleptiske egenskaber, det vil sige sanselige oplevelser som smag, syn, duft.
 

 

Til NCco Klub"Vin"

Til BERETNINGER

Til PRIORAT

Til ^TOPPEN^


 
                   Vin-sortiment...                 


 

 

 

 Smagsnoter

Clos De L'Obac

Druerne Garnacha, Cabernet Sauvignon, Syrah, Merlot og Cariñena. Lagret på helt nye franske egetræsfade.

Meget tæt, skinnende farve.

Meget elegant næse af røde bær og modne bærfrugter.

I munden, kødfuld, lang, kompleks og mineralsk.

 

 


 


Miserere
Druerne Garnacha, Tempranillo, Cabernet Sauvignon, Merlot og Cariñena fra gamle vinstokke (over 40 år gamle). Lagret på 1. og 2. års franske egetræsfade.

Tæt farve med mørklilla skær.

I næsen, god mineralsk baggrund med noter af solbær og skovbær.

I munden, lang og velafbalanceret. Stor, elegant og femenin Priorat vin.

Begrænset årlig produktion. Vinen må gerne dekanteres så den åbner sig optimalt. Lagringspotentiale 25 - 30 år under de rigtige kælderforhold.

Dolc De L'obac

Druerne Cabernet Sauvignon og Syrah. Vinen lagres på helt nye fade af fransk oprindelse.

Sød dessert vin med stor koncentration og 16 % alkohol indhold.

Rigtig flot til pate, foie-gras og store blåskimmeloste.

Begrænset årlig produktion på ca. 3700 flasker, da marken (Camp dels Espills) kun er på 1, 05 ha.

Flasken åbnes og dekanteres meget langsomt. Serveres ved 15 grader c. i STORE glas, og med max. 25% indhold af Dolc i glasset.

Kyrie

Den er lavet af Granacha, Macabeo og Xarel.lo med blot et strejf af Moscatel.

Bare 3.500 flasker af denne vin er lavet og de lave udbytter, fade gæring og lagring i nye franske egetræsfade, gøre det til en udsøgt vin værd at indsamle.

Hvidvinen Kyrie er krydret og meget struktureret – bestemt en meget interessant hvidvin, men ikke en terrassevin.



 


 

Til NCco Klub"Vin"

Til BERETNINGER

Til PRIORAT

Til ^TOPPEN^


 


Besøg på Costers del Siruana

Min vin-ekspert besøgte vingården i juli 2010. Her er hans konklusion på besøget:
"Der var en personlig og meget engageret rundvisning ved ejeren og vinmageren, Carlos Pastrana, selv. Og selv om det er en efterhånden verdensberømt vin (Clos de L’Obac), er mængderne så små, at bodegaen selv stadig nærmest virkede som en lidt hyggelig familiebodega i størrelsen og fornemmelsen."
Som tidligere nævnt var jeg selv så heldig at besøge vingården i maj 2012.

Vi var en gruppe på 8 personer, der var på tur til Barcelona og tog en afstikker på et døgn til Priorat.

Det blev en oplevelse af de helt store, bl.a. besøget på Costers del Siruana.

Jeg kan fuldt ud tilslutte mig min vin-eksperts konklusion.

Hvis du vil se mere om mit besøg, så klik her >

 

 

 

Til NCco Klub"Vin"

Til BERETNINGER

Til PRIORAT

Til ^TOPPEN^