Vin-områder: Nordlig Rhône

Kort beskrivelse af de vigtigste

vin-områder i det nordlige Rhône

 

 

 

 
Condrieu AC
 
Den uinteressante landsby Condrieu på den stejle højre bred af Rhone-floden, er det usandsynlige fødested for en af verdens store hvide vine, fremstillet udelukkende af Viognier-druen.

På grund af stor efterspørgsel efter denne vidunderlige duftende vin i de senere år, har der været en masse nye beplantninger, som vil øge, ikke nødvendigvis forbedre, produktionen.

Condrieu bliver bedre med årene og er bemærkelsesværdig dyr, men en 1-3 år gammel vin er en fantastisk oplevelse, som alle burde prøve mindst en een gang.

Prisinterval: Dyr til meget dyr.

 
Côte-Rôtie AC

Côte-Rôtie (=”ristet skråning”) producerer en af Frankrigs bedste rødvine:
Syrah-druen bages til super-modenhed på disse stejle skråninger, og en lille mængde af den hvide Viognier-drue indgår undertiden i blandingen og giver en eksotisk duft - ganske uventet - i en rødvin. Dejlig ung, men meget bedre i alder af ti år.
 
Prisinterval: Dyr til meget dyr.

 
Château-Grillet AC

En enkelt ejendom syd for Vienne, kendt som en af de mindste AC’er i Frankrig.

Denne sjældne, spændende hvide Rhône er lavet af Viognier-druer og emmer magisk af frugtplantage og høst-blomster, når den er ung, selv om en vis alder vil gøre den godt.

Den er meget dyr, men der er også meget lidt af det.

Prisinterval: Meget dyr.
 
Cornas AC

Det nordlige Rhône's up-coming stjerne, især da vinene i nabo-områderne, Hermitage og Côte-Rôtie, prismæssigt kun har vist en vej i de senere år, og det er opad!

Når vinen er ung, er den tyk, nærmest uigennemtrængelig rød, ja næsten sort i de bedste år. Bedst efter 10 år.

Prisinterval: Dyr.

 
St-Joseph AC

Store, hovedsagelig røde AC-vine fra området, der ligger på den modsatte bred af Rhône end Hermitage. Lavet på druen Syrah, som giver røde vine med en rig, mund-fyldende frugt og en uimodståelig rigdom af solbær. Brilliant efter kun ét eller to år, men kan gemmes i op til otte år.

Der bliver kun lavet lidt hvidvin, men med moderne vinfremstillings-metoder er den som regel en behagelig, blomsteragtig vin, der skal drikkes kølig og uden alt for meget højtidelighed efter et år eller deromkring.

Prisinterval: Moderat.
 
Crozes-Hermitage AC

Den største af de nordlige Rhône AC’er. Ideelt set skal de røde vine have en fuld farve med en stærk, kødfuld, men rig smag. De kan drikkes unge, men i modne år med druer fra en bjergskråning vil det i høj grad forbedre vinen med en liggetid på to til fem år eller endnu længere. Kvaliteten er forbedret dramatisk i de senere år.

De bedste hvide vine er ekstremt friske, rene og saftige. Generelt drikker hvid Crozes unge før blomster-parfume forsvinder.

Prisinterval: Moderat.
 
Hermitage AC
Grand Hermitage, fra stejle vinmarker over byen Tain l'Hermitage i det nordlige Rhône, er beundret af hele verden som en sjælden rig rødvin, mindeværdig og klassisk. Ikke alle Hermitage-vine opnår sådan en spændende blanding af smagsoplevelser, fordi vindyrkningsarealet ikke er stort, og nogle købmænd vil bruge mindre gode druer bare for at få betegnelsen Hermitage. Men de bedste af avlerne med modne røde Syrah-vinstokke, kan skabe fremragende original vin, der kræver fra 5 til 10 års ældning, selv i et let (mindre godt) år og mindst 15 år i en moden årgang.

Hvid Hermitage af Marsanne og Roussanne, er noget mindre kendt, men de bedste vine, lavet af traditionalister, kan overleve rødvinen og undertiden gemmes så længe som 40 år. Nogle vinproducenter, som Jaboulet, laver moderne, frugtagtig duftende hvide vine, som er dejlige efter 1-2 år. - Prisinterval: Dyr til meget dyr.
 

Til NCco Klub"Vin"

Til BERETNINGER

Til RHONE

Til ^TOPPEN^