 |
Cabernet Franc
(rød)
Cabernet Franc er stamfader til Cabernet Sauvignon, men nyder
ingenlunde samme popularitet som sit stjernebarn. Cabernet Franc
er ofte en fast del af vin fra Médoc i Bordeaux, Frankrig, men
er stort set aldrig rygraden i vinene. Lige så sjældent finder
man vin på ren Cabernet Franc. Cabernet Sauvignon er ganske
rigtig mørkere, dybere og har et højere indhold af garvesyre,
men Carbernet Franc er mere elegant. Her finder man en
parfumeret aroma og en meget blødere tekstur. Det er lige
nøjagtig derfor Cabernet Franc er så populær i Bordeaux. Dens
karakteristika er næsten ideelle til at tæmme den mere
aggressive Cabernet Sauvignon. Cabernet Franc modner desuden
hurtigere, hvilket gør den endnu mere interessant i dårlige
vin-år.
Cabernet Sauvignon
(rød)
Cabernet Sauvignon er verdens mest berømte drue. Den har bredt
sig fra de store Bordeaux slotte, til den ganske vinverden. Det
mest usædvanlige ved denne drue er dens evne til altid at smage
som sig selv uanset hvor den er plantet, samtidig med at smagen
tydeligt afspejler lokale forhold som jordbund, klima og den
behandling som vinen har fået. F.eks. er denne drue særlig god
til fadlagring, og erfaringer har vist at specielt visse franske
og amerikanske egesorter, går godt i spænd med vinen.
En anden ting der adskiller Cabernet Sauvignon fra andre
druesorter, er dens store indhold af fenoler. Dette betyder at
man relativt let kan producere mørke og alkoholrige vine, der
kan bære fadlagring. Druens smagsmæssige styrke ligger ikke så
meget i den primære frugtaroma, som i de mere subtile
smagsstoffer, der udvikler sig i løbet af årene på flaske, ved
en kompleks vekselvirkning mellem forbindelser fra frugt,
gæring, alkohol og eg. Ofte fører denne virkning til en mørk,
garvesyrerig (tannin-rig) vin, med en dejlig duft af æbler eller
solbær. Faktisk er det sådan, at Cabernet Sauvignons
smagsindtryk er så voldsomt, at selv om planten tvinges til at
give et højt udbytte ved kunstvanding, og selvom den vinificeres
uden kontakt med egefade, kan den producere en vin med et vist
genkendeligt slægtskab med Bordeaux vinene.
I dag er Cabernet Sauvignon verdens mode-drue nr. 1, og den
plantes stort set alle steder hvor der dyrkes vin. Druen skal
dog have det varmt for at skabe rigtigt gode resultater.
Merlot
(rød)
Cabernet Sauvignon og Merlot er de to grundpiller i vin fra
Bordeaux. Alligevel er det som om, at Merlot ligger på en
uofficiel andenplads. Det skyldes gammelt snobberi, hvor rigtige
connoisseurs mente, at Cabernet Sauvignons mørke og syrerige
egenskaber, var mere rigtige, måske fordi den ofte var mere
utilgængelig og derfor ikke førsteprioritet blandt lægmand. Det
er rigtig nok, at Merlot er mere tilgængelig. Vine på Merlot er
blødere og bliver hurtigere drikkemodne, men derudover giver det
ikke mening at sætte de to sorter op mod hinanden, begge står
bag nogle af verdens bedste vine, punktum!
Merlot er en af de druesorter, som er plantet og elsket over
hele kloden. I Italien er den røget op i top 5 over de blå
sorter. Desværre har man ofte brugt den som slaven, der bare
skulle producere. I den anden ende af kvalitetsskalaen benyttes
den til nogle af landets bedste vine og i særdeleshed til de
Supertoscanske vine. |