ARGIANO og NC...
- mere herom senere - |
Så er vi kommet til "Brunello-land",
nærmere betegnet området omkring den lille charmerende bjerglandsby,
Montalcino, der er berømt for sin Brunello di Montalcino - vin.
Tenuta di Argiano er en af Toscanas store,
gamle majestætiske vingårde. Den ligger på toppen af en vidunderlig
"bakke", syd-vest for Montalcino. Selve slottet er bygget i
renæssancestil og blev opført fra 1581-1596. Der er har været dyrket
vin på slottets marker lige siden.
I 1992 overtog grevinde Noémia
Marone Cinzano driften og revolutionerede kvaliteten, bl.a. med
hjælp fra Sassicaias daværende ønolog, Giacomo Tachis. Sammen
forbedrede de kvaliteten i Brunellovinen og skabte supertoscaneren
Solengo, i dag en af Italiens ikonvine.
I februar 2013 solgte Noémia Marone Cinzano Argiano til en gruppe af
internationale investorer. Det nuværende winemaking team fortsætter
som før.
 |
 |
Tenuta di Argiano |
Noémia
Marone Cinzano |
Dansk ønolog i verdensklasse
Siden 2003 har troldmanden i kælderen heddet Hans Vinding-Diers. Som
søn af de danske winemakeres "Grand Old Man", Peter Vinding-Diers,
lå det i kortene at Hans skulle få en fremtid indenfor vin.
Hans er opvokset i Bordeaux, men lige siden 1987 har han være på en
uafbrudt ønologisk rejse, som ønolog over det meste af verden. Hans
Vinding-Diers har allerede lavet vin i Australien, Sydafrika,
Spanien, Portugal, Chile, Uruguay, Ungarn, Argentina og sidst, men
ikke mindst i Italien.
Erfaringen er således allerede enestående, og Hans Vinding-Diers
talenter og evner er enorme.
Hans Vinding-Diers sammen med Noémia
Marone Cinzano > |
 |
Fantastiske muligheder på unikt terroir
Argianos vinmarker vokser på meget forskelligartet jordbund (terroir)
og det giver nye muligheder for en innovativ winemaker. Således blev
de franske druer til Solengo plantet af Noémia og Giacomo Tachis
fordi den kølige brise fra Toscanas kystområde ved Maremma kan svale
markerne og gøre det muligt at skabe de elangante Supertoscaner.
Hans Vinding-Diers så tidligt at der var mulighed for at
perfektionere nogle af de bedste Sangiovese Grosso druer og lave
Suolo, ligesom Hans er manden bag Single Vineyard Brunelloen Orcaia,
hvis druer vokser ikke på én, men to vinmarker med terroir af tufsten
og limsten. Vinen udtrykker således en særlig mineralitet i forholdt
til Argianos "almindelige" Brunello.
|
Parker's The World's Greatest Wine Estates
Argiano er blandt blot 22 italienske vingårde som har fundet gennem
nåleøjet hos Robert Parker i dennes bog "The World's Greatest Wine
Estates". Argiano har også høstet masser af roser hos Wine Spectator
gennem tiden og har fået Gambero Rossos eftertragtede 3 glas flere
gange.
|
L´Orciaia Brunello di Montalcino
Single Vd (rød) |
Druesorter:
100% Sangiovese Grosso
Fadlagring:
12 måneder i 10% nye franske fade, 40% i 2. års fade, 50% større
slovenske fade ("botti").
24 måneder flaskelagring
Note:
Argianos Brunello L'Orciaia er en vin lavet på 2 vinmarker med det
samme "terroir" (jordbundsforhold), nemlig tufsten og limsten,
hvilket er unikt for netop disse vinmarker hos Argiano. Ifølge Hans
Vinding-Diers tilfører det vinen en meget delikat mineralitet og en
meget stor renhed i frugten. Hans Vinding-Diers' ambition er at
prøve at forstå og få det bedste ud af jordbundsforholdene på
Argiano, som han siger: "A new era has begun at Argiano, the aim
being to bring the land and grapes to the glass". |
Brunello di Montalcino (rød) |
Druesorter:
100% Sangiovese
Fadlagring:
12 måneder i franske fade (225 liter) og mindst 6 måneder i større
slovenske fade ("botti").
Note:
Dette er
Argianos "almindelige" Brunello, men også den er i en klasse for sig. Vinens fadlagring giver
den en ekstraordinær fedme og blødhed. Duften er mættet med
koncentreret, moden frugt og smagen er rig og generøs. |
Druesorter:
45 % Cabernet Sauvignon, 30% Merlot og 25 % Syrah
Fadlagring:
17 måneder på franske egefade
Note:
Supertoscaneren
Solengo har en uigennemtrængelig blæksort farve og bærer en
forrygende intens duft af mørk frugt, cassis, viol og vanille.
Smagen er fyldig og kraftfuld, med stort indhold af ekstrakt og
fine, modne tanniner. En nærmest udødelig vin, som forlængst har
slået sin plads i verdenseliten fast med syvtommersøm. Robert Parker
skriver "Solengo continues to be one of the hottest wines in Tuscany". |
Druesorter:
100% Sangiovese
Fadlagring:
15-17 mdr. på nye franske egefade
Note:
Suolo er en spektakulært aromatisk vin, som viser Sangiovese-druen
fra dens mest ekspressive side. Duften byder på superintens, rød
bærfrugt med mineralske undertoner, som bliver ved med at vælte frem
i et væk, desto længere vinen står i glasset. Smagen er rig og
generøs med en fløjlsagtig eftersmag af imponerende varighed. |
Druesorter:
40% Sangiovese, 30% Cabernet, 20% Merlot, 10% Syrah
Fadlagring:
12 måneder på franske og slovenske egetræsfade
Note:
Min "egen" vin, NC, er en rigtig supertoscaner, der så dagens lys
for første gang i 2002.
Jeg er selvfølgelig overbevist om, at vinens initialer, NC,
henviser til mit brand, NCco, men det kunne også henvise til
Noemi Cinzano,
Argiano's mangeårige ejer.
Sandheden er dog, at vinens latinske navn,
Non Confunditur, kan oversættes til "Du skal ikke forveksle". Ordene
indgik i våbenskjoldet som tilhørte den magtfulde Gaetani
d'Aragona-slægt, som residerede i landsbyen Argiano i middelalderen.
Påbuddet signalerede, at man ikke skulle forveksle slægtens ætlinge
med andre adelige - en Gaetani d'Aragona var nemlig af en særlig
støbning. Det er det samme signal, Grevinde Noemi vil sende: Non
Confunditur er ikke "bare" en supertoscaner, det er en vin af en
bemærkelsesværdig kvalitet. Vinen byder på en bouquet af solmoden
bærfrugt og nuancer af mokka, tobak og vanilje. Smagen er fast og
kødfuld, og eftersmagen er lang og intens. |
Rosso di Montalcino (rød) |
Druesorter:
100% Sangiovese
Fadlagring:
12 måneder på franske og slovenske egetræsfade
Note:
Den imponerende mørke vin rummer en indtagende bouquet af kirsebær,
sveskeblomme og et touch af mint og mokka. Smagen er virkelig saft-
og kraftfuld, med en meget fyldig og varm eftersmag, hvis intensitet
bærer tankerne hen imod en kostbar Brunello di Montalcino. Bedre kan
det næppe gøres. |
 |
A ‘pink in pink’ Rosé
proud of its Tuscan origin
feminine, harmless, and attractive at sight
- a strong character in sweet disguise. |
Druesorter:
100% Sangiovese
Fadlagring:
1 måned på franske egetræsfade og 2 måneder i ståltanke
Note:
L'O Rosato har en markant lys rubin-pink farve og en aroma af bløde
og søde sommerfrugter. Vinens fine, men alligevel faste struktur,
fremmer en fin balance af dens frugtagtige karakteristika og friske
syreindhold, som udfolder sig på ganen som bløde lag af moden frugt
og efterlader en tryllebindende finish. |
Poliziano
Via Fontago, 1, 53040 Montepulciano Stazione, Toscana, Italien
Vingården Poliziano blev grundlagt i 1961 af Dino
Carletti med 22 hektar jord til - i det meget smukke område i
Montepulciano dalen. Dens navn er en hyldest til den humanistiske
digter Angelo Ambrogini (1454-1494), kendt som "Il Poliziano", der
blev født i Montepulciano.
Vinmarkerne ligger primært på skråningerne syd for
Montepulciano, som falder mod øst i retning af Valiano.
Dino Carletti havde siden sine unge dage hjulpet
flere vingårde med at lave vin. Derfor ville han gerne selv prøve
kræfter med dette. Det var et godt valg. I dag er vingården blevet
til en af Italiens Top 10 vingårde. Har 16 stjerner i Gambero Rosso,
hvilket betyder at vinene 16 gange har fået 3 røde glas.
Winespectator tildeler altid de to top vine, Le Stanze og Asinone
mellem 92 og 96 point.
|
I dag er ejendommen vokset til 240 hektar.
Sønnen
Federico Carletti blev uddannet som ønolog på Firenze universitet
med højeste udmærkelse.
Året efter rejste han til Piemonte for at
lære mere om vinproduktion, og til sidst tog han et par år til
Bordeaux for at få noget erfaring, som han kunne bruge i
Montepulciano.
I 1980 overtog han vingården fra sin far.
Federico
besluttede at ændre mange ting på vingården. Nye vinstokke med
anderledes kloninger og højteknologisk udstyr, som betød at Federico
kunne lave endnu bedre vine.
Men også produktionsstørrelsen blev
reduceret til halvdelen af det sædvanlige, en meget dramatisk
beslutning, som betød at kvaliteten virkeligt blev forbedret.
Poliziano laver således i dag moderne toscansk vin, hvilket vil sige
masser af frugt og tydeligt fadpræg. |
 |
Federico Carletti > |
I 1999 købte Federico vinmarker i det "nye" område
i Maremma, som i øvrigt bliver kaldt for det nye Bolgheri område.
Han laver to vine: Morellino di Scanzano og
Mandrone di Lohsa, som
allerede er blandt områdets topvine med 92 point i Winespectator og
2 røde glas.
Gårdens vine er primært baseret på Sangiovese, men Poliziano laver
også en dejlig Merlot fra markerne i Cortona (In Violas) et godt stykke fra Montepulciano.
|
 |
 |
 |
Federico Carletti er kendt for at være en
perfektionist, men også meget gæstfri. Federico har mange visioner
og han kan tale om sine vine og marker i timevis uden at tænke på at
der er meget arbejde der skal gøres... |
Vinmarker |
Montepulciano |
Maremma |
Cortona |
 |
 |
 |
Klik
på et billede for at se et slideshow med billeder fra vinmarkerne i
de forskellige områder |
Vingården - Vineriet |
 |
Klik på billedet for
at se et slideshow med billeder fra vingården og vineriet |
Vinkælderne |
 |
Klik
på billedet for at se et slideshow med billeder fra vinkælderne |
VINO NOBILE DI MONTEPULCIANO SELEZIONE "ASINONE"
- ENKELTMARKS VINO NOBILE - DOCG
Poliziano og Federico Carletti's flagskib.
Asinone er en Vino Nobile di Montepulciano vin af
høj kvalitet. Den bedste Nobile Poliziano kan producere. Det er en
"Single Vineyard" og man har kun benyttet de allerbedste druer. De
næstbedste er brugt til den almindelige Vino Nobile di Montepulciano
og de tredjebedste er brugt til Rosso di Montepulciano.
Vinmarkerne ligger på et af områdets højeste
punkter og vinstokkene ligger korrekt placeret på de sydvest vendte
skråninger.
Asinone betyder direkte oversat "æselrøv" fordi
markens udformning ligner æslets bagdel.
Vinen bliver kun produceret i de bedste årgange og
kun i meget begrænset mængde.
Når Vino Nobile di Montepulciano er bedst!
Asinone har adskillige gange fået 3 røde glas i
Gambero Rosso og fået mellem 90 og 95 point i Winespectator.
Druetyperne er Prugnolo Gentile (Sangiovese) 80%, Canaiolo Nero,
Colorino og Merlot 20%.
Vinifikation: Fermentation på ståltanke i 10-18 dage ved max.
temperatur 32 grader.
Lagring: 18 måneder på barriques og større fade, derefter lagring
minimum 8 måneder på flaske.
Farven er meget dybrød. Dufter af violer og
blomster, samt solbær. Smager ligeledes af solbær, lidt eg.
Den er meget fyldig og elegant. Stor vin!.
Lagringspotentiale: 12-15 år
Serveringsforslag: Kraftige kødretter og vildt,
samt stærke oste, f.eks blåskimmel.
|
LE STANZE DEL POLIZIANO -
IGT (Tuscany - Typical Geographic Indication)
"Le Stanze er Poliziano´s "supertoscaner", idet den
er produceret på druer, som ikke stammer fra Montepulciano området.
Navnet stammer fra et af poeten Angelo Ambrogini´s
værker. Han er en af Italiens berømteste poeter.
Federico Carletti, som ejer Poliziano og som selv
laver vinene sammen med den berømte Carlo Ferrini, er en stor
beundrer af netop Ambrogini og har derfor samlet alle hans værker i
sit meditiations værelse, hvor han går hen hver fredag eftermiddag
for at slappe af efter ugens hårde arbejde. Han lytter til Mozart
musik, læser et af Angelo Ambroginis værker og naturligvis drikker
han et glas Le Stanze i ældre årgang. Så er weekenden reddet... og
Frederico er i den syvende himmel!
Druetyper: Cabernet Sauvignon 65-70 % og Merlot
30-35%.
Vinifikation: Fermentation i 15-20 dage ved programmeret temperatur.
Lagring: 18 måneder på 225 liters barriques og 500 liters tonneaux,
kun på nye fade.
Farven er flot dybrød. Duften er friske frugter,
bl.a. solbær. Vinen har en meget fyldig smag, der er blød med runde
tanniner.
Lagringspotentiale: Op til 15-20 år (afhængig af
årgang)
Serveringsforslag: Kraftige kødretter, vildt,
oksekød og kraftige oste.
|
MANDRONE DI LOHSA - IGT
(Maremma - Typical Geographic Indication)
Mandrone er Poliziano´s topvin fra Maremma
distriktet, som ligger syd for det berømte område, Bolgheri,
hvor nogle af Italiens mest berømte vine kommer fra.
Maremmas klimatiske forhold minder meget om
Bolgheris og derfor kalder man Maremma området for "det nye
Bolgheri". Maremma er nu kendt for at producere høj kvalitet,
stadigvæk for rimelige penge.
Mandrone di Lohsa er en af de bedst ratede
vine i Maremma.
Hektar jord: 9
Druetyper: 80% Cabernet Sauvignon, 20%
Alicante, Petit Verdot og Carignano
Lagring: 18 måneder på nye franske barriques fade 225 l
Farve: Dybrød
Duft: Hindbær og solbær
Smag: Intens og fyldig vin med masser af frisk saft i
eftersmagen som varer længe
Lagringspotentiale: Min. 15 år
Serveringsforslag: Vildt, oksekød, kraftige
pastaretter, lagrede oste.
|
 |
VINO NOBILE DI MONTEPULCIANO - DOCG (Controlled
and Guaranteed Denomination of Origin)
Polizianos Vino Nobile er fremragende.
Denne vintype er den berømteste i
Montepulciano. Selvom produktionen i dette distrikt er lille, er
Vino Nobile di Montepulciano kendt overalt i verden. Standarden
på denne vintype, uanset producent er altid relativ høj.
Vino nobile betyder Montepulciano´s noble vin, eller adelige
vin.
Federico, der ejer Poliziano, betragter denne
vin som rygraden i Poliziano, firmaets vigtigste vin og bliver
tit udråbt til "value for money".
Hektar Jord: 42
Udbytte pr. ha: 60-75 quintal
Druetyper: Prugnolo Gentile (Sangiovese) 80%, 20% Canaiolo
Nero, Colorino og Merlot.
Vinifikation: Fermentation på ståltanke i
10-18 dage ved en max. temperatur på 32 grader.
Lagring: 18 måneder på fad. 1/3 på forskellige størrelser og 2/3
på barrique fade. Derefter 6-8 måneder på flaske før salg.
Farve: Flot dybrød
Duft: Hindbær og frugter,
Smag: Solbær, lakrids og hint af chokolade
Holdbarhed: Op til 10 år.
Serveringsforslag: Kalvekød, let vildt kød og
lagrede oste.
|
 |
VINO ROSSO DI MONTEPULCIANO -
DOC (Controlled Denomination of Origin (DOC)
Rosso di Montepulciano er 2. vinen til Vino
Nobile di Montepulciano, og begge vintyper er synonym med
Montepulciano. Det er de ældste vintyper fra dette område.
Vinene er berømte over hele verden.
Federico Carletti, som ejer vingården,
betragter sin Rosso di Montepulciano som vinen alle mennesker
kan drikke uanset, hvilken status, de har eller hvor i verden de
kommer fra. En ukompliceret vin, der bare smager godt!
Alle vine, som Poliziano producerer, kommer
fra deres egne vinmarker.
Hektar: 25.
Udbytte pr. ha: 80 quintal
Druetyper: Prugnolo Gentile (Sangiovese) 80% og Merlot 20%.
Vinifikation: Fermentation på ståltanke med en max. temperatur
på 30 grader i ca. 8-10 dage.
Lagring: Prugnolo lagrer på ståltanke og Merlot lagres på 225
liters amerikanske barique fade. Halvdelen er nye og den anden
halvdel er 2 år gamle.
Farven er flot dybrød.
Vinen dufter af blommer og frugter.
Smagen er fyldig og blød med frugt i eftersmagen.
Lagringsperiode: 4-5 år.
Vinen er velegnet til lette kødretter og milde
oste.
|
 |
MORELLINO DI SCANSANO - DOC (Controlled
Denomination of Origin) Ejendommen Lohsa
med tilhørende vinmarker blev nogle år tilbage købt af Poliziano.
Dermed kunne ejendommens gode vine nyde godt af mange års
ekspertise og indflydelse fra Polizianos dygtige vinmagere.
Morellino di Scansano betyder "Scansanos lille
sorte" - Sangiovese fra Scansano (beliggende i Maremma i det
vestlige Toscana ud mod kysten).
Maremmas Sangiovese-druer er kendt for at være meget frugtrige i
smagen, og for (når vinen er hældt på flaske) at modnes
hurtigere end Sangiovese fra mange andre steder i Toscana.
Druesammensætning: 85% Sangiovese, 15%
Ciliegiolo
Lagring: 8 måneder på brugte barriques og tonneaux.
Årlig produktion: 60.000 fl.
Lohsas Morellino di Scansano smager af moden
og fyldig frugt. Brombær og mørke kirsebær samt lidt fad, er
tydeligst i den forholdsvis kraftige smag.
Mørke bær og skovbund dominerer næsen.
Lagringsperiode: 4-5 år.
Passer til: Mellemkraftige italienske retter,
de fleste ikke for krydrede kødretter. Rødt kød, f.eks. grillet
steak. Grillede grøntsager.
|
 |
IN VIOLAS CORTONA - DOC (Controlled
Denomination of Origin) Poliziano laver
en dejlig Merlot fra markerne i Cortona et godt stykke fra Montepulciano.
Det er en lækker blød Merlot, Poliziano laver, og der er faktisk
ca. 15% Cabernet i vinen.
Druesammensætning: 85% Merlot, 15% Cabernet
Sauvignon
Den bliver produceret i et begrænset antal
flasker, nemlig omkring ca. 6.500 flasker om året.
Druerne er høstet i hånden.
Vinen produceres i store træfade.
Den endelige lagring foregår på små franske fade og afsluttes
med 6 måneder på flaske inden salg.
Farven er violet.
Varm og venlig næse med mørke bær af kirsebær og brombær og
krydderi. Lækker næse med toner af parfume og spor af mørk
chokolade.
Smagen er intensiv med mørke bær, en snert af lakrids, krydderi
og en fast frugtsyre. Saftig og intens med parfume og mørk
chokolade. Harmonisk og rank med en lang finale.
Lagringsperiode: 5 - 6 år.
|
 |
PICCOLE ELEGIÆ - IGT (Typical Geographic
Indication)
Poliziano, der laver høj
kvalitetsvine, besluttede for få år siden, at lave en "super
Montepulciano" vin som alle skulle have råd til at købe.
Derved blev Piccole Elegiae
født. Med denne vin får man en ekstrem høj kvalitet for pengene.
For at få den højeste kvalitet
valgte Federico Carletti, som ejer af vingården, at bruge en drue
fra hver af de bedste områder:
- Sangiovese fra Montepulciano
- Merlot fra Cortona
- Cabernet Sauvignon fra Maremma
Så druerne kommer fra
Carletti´s vinmarker i disse 3 områder.
Farve: Intens rubinrød
Duft: Kompleks med toner af vilde bær og krydderier, bløde dufte
Smag: Varm, rund lang eftersmag
Alkohol: 14%
Lagrings potentiale: 3-5 år
Velegnet til: Salami, medium
lagrede oste, forretter og hvidt og rødt kød
|
|